Emma Schermer beter bekend als yùfrou Emmy is geboren op Bonaire 14 augustus 1942. Ze komt uit een gezin met 5 kinderen. Ze heeft twee broers, een zus en een broertje en is vierde in de kinderrij. Ze is geboren en getogen in de wijk Rincon.
De basisschool St Michael in Rincon heeft ze heel snel doorlopen. Ze was 11 jaar toen ze naar Curaçao ging om haar voortgezet school MULO te volgen. Op Curaçao heeft ze op een internaat gewoond, namelijk Martinus gesticht. Met 16 jaar was ze naar Nederland gegaan om in Breda haar kweekschool te doorlopen. Met 19 jaar was ze al leerkracht op het basisonderwijs. Ze heeft één jaar op Curaçao gewerkt op Mgr Nieuwindt College. Daarna is ze weer terug gegaan naar Bonaire. In 1963 heeft ze op St Domincus School gewerkt. Dit was op een jongensschool met 42 leerlingen. Ze heeft drie jaar in de derde klas gewerkt en drie jaar in de eerste klas. Ook was ze actief bezig in padvinderij en daar heeft ze veel ervaringen opgelopen in het jeugdwerk. Ze heeft in totaal 7 jaar gewerkt in het onderwijs, waarna ze ontslag heeft genomen om verder te gaan studeren in Nederland.
In Groningen werkte ze overdag en ’s avonds studeerde ze. Ze heeft hier haar diploma MO-A Pedagogiek behaald. Ze heeft 3 jaar op Scholen Gemeenschap Bonaire (SGB) gewerkt. Op Bonaire heeft ze ook gewerkt in een Pedagogisch Didactisch Bureau. Dit was onderdeel van Departement van Onderwijs. Ze moest vaak naar Curaçao gaan voor haar werk. Na deze baan heeft ze drie jaar als inspecteur gewerkt voor kleuter-, basis- en speciaal onderwijs. Met de tijd is ze weer terug naar Nederland gegaan en heeft ze in Groningen haar doctoraal behaald. Ze is toen afgestudeerd als de eerste Bonairiaanse orthopedagoog op het eiland.
Op Bonaire heeft ze bij Servisio Edukashon i Kultura (SEK) gewerkt en was ze nauw betrokken met alle scholen van Bonaire. Ze heeft veel leerlingen getest en heeft ook veel ouders begeleid samen met hun kinderen. Met 60 jaar ging ze met pensioen, maar achter de gordijnen was ze actief bezig om verschillende organisaties te helpen. In totaal heeft ze zich meer dan zestig jaar ingezet voor het onderwijs op Bonaire. Voor haar is het heel belangrijk dat je je in het kind verdiept en dat je perspectief moet bieden aan elk kind. Emmy is zeer gelovig opgevoed en is dankbaar dat ze beschermd wordt door God en geïnspireerd wordt door de heilige Geest.
Op 1 september 2022 werd Emmy geëerd met de opening van de specialistische voorziening “Kolegio Emmy Schermer”. Ze is vereerd want haar passie is onderwijs en ze heeft zich altijd met liefde ingezet voor het onderwijs op het eiland met name ook voor de kinderen die het moeilijk hadden om mee te komen in regulier onderwijs.
Kolegio Emmy Schermer biedt kwalitatief onderwijs aan basisschool leerlingen die vanwege hun gedrag- en/of psychische problematiek niet in staat zijn om regulier onderwijs te volgen.
Aangezien elk kind uniek is hebben ze recht op een optimale en harmonieuze ontwikkeling. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen met de nodige kennis, mate van zelfstandigheid en vaardigheden naar een passende vervolgplek of onderwijs doorstromen.
Dit betekent dat wij:
– de focus leggen op de mogelijkheden van iedere leerling, waarin we aandacht hebben voor hun talenten, competenties en kwaliteiten
– een veilige leeromgeving bieden waarin er rust, regelmaat en structuur wordt aangeboden
– een gestructureerd, veilig en sociaal klimaat bieden waarbinnen onze leerlingen zich thuis kunnen voelen en optimaal kunnen ontwikkelen
– onze leerlingen mede-eigenaar maken van hun eigen ontwikkelingsproces
– onze leerlingen op sociaal, emotioneel, cognitief en didactisch gebied uitdagen en begeleiden
– ondersteunings- en onderwijsbehoeften zorgvuldig op elkaar afstemmen
– een intensieve samenwerking en goede afstemming met de ouders en waar nodig met de jeugdhulpverleners aangaan
Expertisecenter Onderwijs Zorg (EOZ) is verantwoordelijk voor KES. De taak van EOZ op Bonaire is het bieden van ondersteuning en begeleiding aan leerlingen en studenten die door leer-, sociaal-emotionele- en/of gedragsproblemen vast dreigen te lopen in het onderwijs. Het gaat daarbij om het bieden van zorg in aanvulling op de zorg die al door school wordt geboden. De samenwerking tussen school en EOZ speelt hierbij een belangrijke rol.
Bij deze ondersteuning, begeleiding en samenwerking komen verschillende medewerkers van EOZ in beeld. Bij het EOZ werken casemanagers (orthopedagogen en psychologen), teamleiders, schoolmaatschappelijk werkers, één test assistent, twee officemedewerkers en een directrice. Bij ´functies´ kunt u lezen wat de taken van de verschillende medewerkers zijn.
Verder geeft het EOZ trainingen aan leerlingen en studenten. Hierbij kan gedacht worden aan een Sociale Vaardigheidstraining (SOVA), een Faalangsttraining of een Agressie Regulatie Training (ART). Daarnaast worden informatieve lezingen of workshops gehouden voor docenten en/of IB-ers, waarbij diverse leer- en gedragsproblemen of stoornissen worden behandeld en concrete adviezen worden gegeven voor de begeleiding in de praktijk.
Wat bieden wij?
Het onderwijsaanbod op KES bestaat uit kennis in leer- en zaakvakken, sociale- en emotionele ontwikkeling, zelfredzaamheid en praktische vaardigheden. Het onderwijsaanbod valt te onderscheiden in verschillende uitstroomprofielen: – SGB afdeling SLP – Pro – SGB VMBO – SGB Liseo Aan ieder uitstroomprofiel zijn kerndoelen van het SLO gekoppeld, die door de CED-groep zijn omgezet naar leerlijnen. KES is ingedeeld in verschillende bouwen: kleutergroep, onderbouw en bovenbouw.
Wanneer leerlingen instromen wordt er een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) opgesteld, dat twee keer per jaar wordt geëvalueerd met ouder(s)/verzorger(s). Dit plan wordt waar nodig bijgesteld. Op deze manier wordt er planmatig aan de ontwikkeling van de leerlingen gewerkt door de leerkrachten en het zorgteam. KES werkt met de doelen van het CED en IEP-toetsen.
Verder maakt KES gebruik van het leerlingvolgsysteem (LVS) Parnassys.
- (EOZ)
- Leerlingenpopulatie
- Inrichting van het onderwijs
- Onderwijsaanbod
- Onderwijsondersteuning
- Toelating
- – Rekenen en wiskunde
- – Mondelinge en schriftelijke taal Nederlands
- – Mondelinge en schriftelijke taal Papiaments
- – Godsdienst
- – Sociale vaardigheden (sova, leren leren, burgerschap etc.)
- – Creatieve expressie
- – Bewegingsonderwijs
Naast het onderwijs dat standaard geboden wordt kunnen leerlingen ook extra ondersteuning ontvangen. De school heeft haar eigen zorgteam, die bestaat uit een casemanager (CM), een sociaal-maatschappelijk werker (SMW’er) en een psycholoog/orthopedagoog.
Het zorgteam is verantwoordelijk voor:
- – Ontwikkelingsperspectief Overleg (OO)
- – Multidisciplinair Team Overleg (MTO)
- – Zorgoverleg (ZO) KES heeft nauw contact met externe zorgpartners, zoals: MHC, Akseso, Jeugdzorg, Voogdrijraad, FORSA, logopedisten, fysiotherapeuten en het consultatiebureau.
Een leerling die geplaatst wordt bij KES moet bij EOZ aangemeld zijn en een VCO-verklaring hebben. Wij kunnen onderwijs bieden aan:
- Leerlingen van 4 t/m 12 jaar oud met psychiatrische problemen en/of gedrags-, ontwikkelings- of sociale en emotionele problemen in combinatie met lichte fysieke beperkingen.
- Leerlingen die in een groep kunnen functioneren van 8-10 leerlingen en deel kunnen nemen aan het onderwijsproces.
- Leerlingen waarbij de zorgvraag binnen de onderwijssetting verholpen kan worden.
Onze leerlingen
In september 2022 telde KES 26 leerlingen met specifieke onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. Dit zijn leerlingen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar oud met een hulpvraag op gedragsgebied in het onderwijs.
Zij hebben een IQ-range tussen 70 en 119. Daarnaast hebben zij vaak bijkomende problematiek (stoornissen, diagnoses en medische complicaties). Veel voorkomende diagnoses zijn onder andere PTSS of andere traumagerelateerde klachten, ADHD, ASS, taalproblemen en/of hechtingsproblematiek.
Bij veel leerlingen is er sprake van comorbide stoornissen. Dit maakt dat het overgrote deel van onze leerlingen problemen ervaren in sociale situaties, met emotieregulatie en omgang met anderen.
Op basis van hun ontwikkelingsmogelijkheden worden zij op een bepaalde leerroute geplaatst met passend leerstofaanbod. De leerlingen die onderwijs volgen bij KES staan officieel ingeschreven op hun eigen school.